Побарајте далечинска подршка

Дали имате договор за одржување и/или инсталација?

Јас прифаќам наплата за далечинска поддршка според ценовникот бидејќи немаме договор за одржување

Подршка

Тука сме за сите прашања и дилеми. Со задоволство ве советуваме и ве водиме низ процесот на купување со цел да ја изберете најдобрата вредност за вашите пари и најдоброто решение за спецификите на вашиот бизнис. Контактирајте не за какви било дефекти, прекини или имплементација на производи и решенија во бизнисот, побарајте поддршка од далечина или побарајте решение за вашиот проблем во одговорите на најчесто поставуваните прашања.

ДАЛЕЧИНСКА ПОДРШКА - За брзо откривање и ефикасно решавање на проблеми, кликнете ТУКА

Пополнете го образецот и побарајте поддршка од далечина

 1. Нема наплата за далечинска поддршка за нашите клиенти со договор за одржување.
 2. Корисниците кои немаат договор за одржување и/или инсталација плаќаат далечинска поддршка по цена од 1000ден/30 минути.
 3. Кои било други услуги или производи се наплатуваат според моментално важечкиот ценовник.
Пополнете го образецот

Принтери на ID картички

Колку често треба да се чистат печатачите за лични карти?

Печатачите за лични карти од серијата ZC бараат печатачот да се чисти со картичка за чистење на секои 1000 отпечатоци, додека печатачот од серијата ZXP7 бара чистење на секои 5000 отпечатоци.

Како да исчистам печатачи за лични карти?

Личните карти на печатачите се чистат со картички за чистење што минуваат низ механизмот на печатачот.

Кои се димензиите на личните карти?

Меѓународниот ISO стандард кој ги пропишува правилата за физичките карактеристики, изгледот и големината е ISO / IEC 7810. Овој стандард ја пропишува точната големина на картичките од 86,50 x 53,98 mm, иако во пракса оваа големина ја земаме како 86x54 mm бидејќи е лесно да се запомни . Најчестата дебелина на лична карта е 0,76 mm, а кај нашите печатачи лични карти може да се печатат на картички со дебелина од 0,254 mm до 1,01 mm.

Колку картички може да се испечатат со една лента?

Со една лента може да се испечатат до 5.000 картички, но точната бројка зависи од тоа дали е: еднострано или двострано печатење, печатење во боја или црно.

Какви видови картички може да се испечатат?

Печатачите за лична карта имаат можност да печатат:

стандардни лични карти со различни бои
картичка со магнетна лента
картичка со лента за потпис
безконтактни картички
однапред испечатени картички и картички за безбедна храна.

Од каков материјал се направени легитимациите?

Стандардните лични карти се направени од издржлива ПВЦ пластика. Тие се дизајнирани да издржат секојдневна употреба и абење. Тие доаѓаат во широк спектар на стилови и бои за да можеме лесно да ги најдеме оние што најмногу ви одговараат.

Можеме ли да програмираме магнетна, „паметна картичка“ или РФИД запис на картичката?

Можете, со соодветниот модел на печатач со соодветен енкодер (магнетна или бесконтактна картичка) и соодветната верзија на Zebra Card Studio.

Како да ја заштитите вашата картичка од копирање?

Со квалитетно печатење со оригинални ленти и ламиниране, можете да се борите против фалсификување, копирање и дуплирање на картички. Можете дури и да печатите 3D холограми на лични карти со соодветни ленти.

Можеме ли да печатиме слики од луѓе на картичката и како?

Можете исто така да печатите фотографии од вработени со програмата за дизајн и печатење на ID Zebra Card Studio 2.0

Кои информации може да се испечатат на картичката?

Можете да печатите што сакате на лични карти. Најчесто се печатат логото на компанијата, име и презиме на корисникот, контакт, датум на издавање или истекување на картичката и бар код.

RFID

Кои се најчестите форми на RFID „ознаки“?

RFID ознаките може да се појават во различни форми и најчесто се користат во форма на RFID налепници, RFID приврзоци, RFID нараквици и RFID картички.

Дали RFID технологијата е подобра од технологијата за бар код?

RFID не е нужно „подобар“ од „обичните“ бар-кодови. Тоа се две различни технологии кои имаат различни апликации, кои понекогаш се преклопуваат. Најголемата разлика е во тоа што бар-кодовите се во технологијата за видливост, односно читачот на бар-код мора да го „види“ бар-кодот за да го прочита, што значи дека луѓето обично треба да го насочат читачот на бар-код кон бар-кодот за да прочитаат. тоа. Спротивно на тоа, RFID идентификацијата не бара видно поле и RFID ознаките може да се читаат се додека се во опсегот на RFID читачот.

За што се користи RFID ?

RFID има исклучително широка примена. Од следење на залиха во продавниците до опрема за следење во нафтени бунари. Апликацијата е ограничена само од човечката имагинација и буџет. Најчестите апликации на RFID се:

автомобилската индустрија,
бесконтактни системи за плаќање (на пр. системи за наплата на патарини),
контрола на пристап,
трговија на мало,
текстилната индустрија,
воздухопловната индустрија i
производство.
Фармацевтските компании се повеќе користат RFID за да ги следат стоките во нивните синџири на снабдување.

Здравствените услуги, производителите на енергија и градежните компании користат активен RFID систем за следење на голема опрема, алатки и возила.

Што е RFID ?

RFID значи „идентификација на радио фреквенција“, генерички термин за безжична технологија која користи радио бранови за размена на информации помеѓу RFID чип и антена.

Мобилни терминали

Кој оперативен систем (ОС) го имаат мобилните терминали?

Достапни оперативни системи за мобилни терминали се:

Андроид
Рачно вграден Windows (WEH 6.5)
Windows Embedded Compact (Win CE) i
DOC.

Кои други опции треба да ги барате при изборот на мобилен терминал?
 • големината на екранот на допир
  заштита на уредот во однос на отпорност на падови
  заштита од вода и прашина
  како да го наполните уредот

Како се внесуваат податоците на терминалот?

Податоците се внесуваат на мобилните терминали:

користејќи нумеричка или алфанумеричка тастатура
користејќи го екранот на допир или
скенирање со притискање на копчето за скенирање на горната/страната на уредот или на рачката на гумата ако уредот има таква.

Кои се начините за поврзување на мобилни терминали со компјутер / ERP систем?

Мобилните терминали може да се поврзат на компјутер / ERP систем и да ги пренесуваат собраните податоци преку: 4G мрежа, Wi-Fi, Bluetooth, USB.

Кои се видовите на мобилни терминали според начинот на примена?
  • мобилни терминали за складирање
   мобилни терминали за малопродажба
   мобилни терминали за теренска работа (продажба на терен, наплата, собирање податоци).

Какви скенери за баркод може да имаат мобилните терминали?

Мобилните терминали имаат вградени скенери за баркодови кои можат да бидат 1D или 2D скенери за баркодови. Ако треба да скенирате на поголема оддалеченост, двата типа скенери за баркод може да се најдат во верзијата „Среден опсег“ или „Долг / продолжен опсег“.

Баркод принтери

Кои се видовите печатачи на бар кодови?

Печатачите со бар код може да се поделат на:

десктоп печатачи
индустриски печатачи
преносни печатачи
киоск принтери
FID печатачи
„Моничи за печатење“
Принтери за лични карти

Колку е важна јасноста или читливоста на печатењето?

Отпечатоците со 300 и 600 DPI се многу појасни од отпечатоците со 203 DPI, но 203 DPI се доволно добри за повеќето корисници.

Ако печатиме големи етикети, етикети за кутии или етикети за логистичко пакување, резолуцијата на печатење од 203 DPI е сосема доволна и дава јасен и читлив отпечаток.

Од друга страна, за означување на помали производи, за печатење декларации или за шиење етикети со мал фонт и симболи за одржување, многу подобар избор е печатењето со резолуција од 300 DPI.

Обележувањето на електронските делови со многу мали етикети со помош на мали фонтови, различни симболи и бар кодови бара 600 DPI за печатениот текст и бар-кодовите да бидат целосно читливи.

Како резолуцијата на печатење влијае на брзината на печатење?

Како што ја зголемуваме резолуцијата, брзината на печатење се намалува.

Печатење со термички трансфер. Што е тоа и кога да се користи?

Печатењето со термички пренос е една од технологиите за печатење во која има термичка преносна фолија или лента помеѓу термичката глава на печатачот и медиумот за печатење. Термичката глава на печатачот ја загрева / топи лентата и го пренесува отпечатокот на етикета или хартија. Овој тип на печатење обезбедува трајно печатење иако етикетите се изложени на сончева светлина и високи температури.

За разлика од директното термичко печатење, овој тип на технологија за печатење може да користи различни типови на етикети отпорни на посебни услови. Најчесто тоа е означување/декларирање на стоки за широка потрошувачка, амбалажа и производи изложени на надворешни влијанија, рефус или логистичко пакување и слично.

Дали големината на етикетата го одредува изборот на резолуција за печатење?

Големината на етикетата во голема мера го одредува изборот на резолуција за печатење.

За да печатиме мал текст и регулаторни симболи на помали големини на етикети, потребно ни е печатење од 300 или 600 DPI, така што текстот е лесен за читање, а регулаторните симболи се јасно испечатени и препознатливи.

Потребна е резолуција за печатење од 600 DPI за печатење азиски букви, како и многу мали 1D или 2D бар-кодови.

Како општо правило, помалиот текст и слики бараат поголема резолуција за печатење.

Што ја одредува издржливоста и квалитетот на печатењето?

Квалитетот и издржливоста на печатењето зависат од:

материјалот на кој е направен отпечатокот
видови ленти
температура и брзина на печатење.

Како да ја изберете вистинската резолуција на печатачот?

При изборот на резолуција за печатење, имаме печатачи со 203, 300 или 600 DPI за избор.

* DPI-точки по инч

Три фактори се меѓусебно поврзани: саканата јасност или читливост на печатењето, саканата брзина и формат на печатење, големината на етикетата.

Директно термичко печатење. Што е тоа и кога да се користи?

Директното термичко печатење е една од технологиите за печатење во која термичката глава на печатачот е во директен контакт со термичка хартија / медиум. Ситните топлински елементи во термичката глава на печатачот се загреваат и оставаат отпечаток на термичката хартија. Директните термички етикети имаат хемиски обработена подлога која е чувствителна на топлина и не бара лента за печатење.
Директната термичка хартија не е отпорна на сончева светлина и високи температури, па отпечатокот на хартијата има релативно краток век на траење.

Баркод читачи

Како се програмираат читачите на бар кодови?

Читачите на баркодови се програмираат со скенирање на специјални баркодови кои се во упатството за употреба/програмирање на секој читач. Одредени модели на читачи може да се програмираат и со помош на специјални програми за конфигурација.

Кои се најчестите начини за поврзување на читач со компјутер или систем?

USB влез

Bluetooth

KBW (Клин на тастатурата) паралелно со тастатурата

RS232 / сериски

Емулација на стапче.

Кои се видовите читачи на баркод според начинот на примена?
  • рачни жичени читачи на баркодови
   рачни безжични читачи на баркодови
   читачи на бар кодови на маса
   вградени читачи на баркодови.

Кои се видовите читачи на баркод според технологијата на работа?
 • CCD читачи на баркодови за читање 1D баркодови
  ласерски читачи на баркодови за читање 1D баркодови
  Читачи на баркод за слики за читање 1D и 2D баркодови.

Од што зависи растојанието за читање бар-код?

Растојанието за читање баркод зависи од:

Тип на читач на баркод (CCD, ласер, сликар)

квалитетен бар-код

големини на бар кодови

густина на рекорд на бар код.

Дали читателите на баркодови можат да читаат баркодови од закривени површини?

Да, но сепак зависи од тоа колку е закривена површината. Препорачливо е да се избегнува ставање баркодови на заоблени површини. Решението може да биде ротирање на бар-кодот за 90 °.

Која е разликата помеѓу рачните читачи на баркодови со или без тригери?

Активираните читачи на баркодови стануваат активни, односно го читаат бар-кодот по притискање на копчето за бленда, додека читателите на баркод без активирање имаат вграден сензор за движење и се активираат кога предметот за скенирање е пред нив.

Читачите на баркодови без активирање се сместени на посебен штанд. Работата со читачи на баркод без активирач може да создаде проблеми ако производот има повеќе бар-кодови на мал простор и тешко е да се одреди или избере бар-кодот што сакаме да го читаме.

Зошто некои читачи можат да ги прочитаат сите бар-кодови, а други не?

Фабричките поставки на програмираните читачи на баркод ви овозможуваат да ги читате само најчесто користените, стандардни баркодови. Потребно е дополнително програмирање на параметрите на читачот на баркодови за читање други баркодови.

Потрошен материјал

Што е лента или фолија за термички пренос?

Лента е полиестерска фолија на која има мастило. Слојот со мастило се пренесува на етикета или друг медиум преку технологија за печатење со термички пренос, што резултира со печатење на етикети.

Што ја одредува издржливоста и квалитетот на печатењето?

Издржливоста на печатењето на етикетата првенствено е одредена од технологијата на печатење (директно термичко или термотрансфер печатење) и местото на складирање на производот.

Ако сакаме да ги означиме производите со краток рок на траење, можеме да избереме технологија за директно термичко печатење.

Ако зборуваме за производи кои ќе ги чуваме подолг период, дефинитивно е препорачливо да се избере технологија за термички пренос на печатење.

Директното термичко печатење избледува со текот на времето. Колку повеќе производот е изложен на светлина, толку побрзо отпечатокот ќе исчезне од етикетата.

Квалитетот на печатење се одредува според правилно избраниот тип и големина на етикетата во согласност со количината на текст што треба да се испечати во дадениот простор и компатибилниот тип на лента.

Која боја на печатење и позадина на етикетата е најдобро да се избере?

Идеалниот контраст го дава белата позадина на етикетата испечатена во црна лента.

Позадината на етикетата исто така може да биде затемнета или претходно испечатена, но неопходно е да се обезбеди што е можно посветла позадина за текстот, а особено бар-кодот да биде читлив.

Што е етикетирање?

Обележување е процес на означување на производ со етикети, приврзоци, траки за шиење и слично. Етикетите може да содржат декларација на производот, состав на суровината, начин на употреба, информации за рефус или логистичко пакување. Етикетите може да се користат и како заштита од отворање или фалсификување производи.

Што е етикета?

Етикетата или декларацијата е медиум со кој ги означуваме производите или пакувањата и содржи информации за производот, пакувањето, палетата, локацијата за складирање и слично.

Материјалите од кои се направени етикетите можат да бидат различни, а се прилагодени на видот на производот и неговата намена и складирање.

Како и каде да го ставите бар-кодот на етикетата?

Бар-кодот се става на етикетата на јасно и видливо место и најчесто во правец на етикетата (ако е 1D баркод).

При одредување на положбата на бар-кодот, потребно е да се дозволи растојание од 2-3 mm помеѓу работ на бар-кодот и работ на етикетата или помеѓу работ на бар-кодот и текстот на етикетата за да биде читлив.

Како да пресметате колку етикети може да се испечатат со една лента?

Висината на етикетата треба да се зголеми за големината на растојанието помеѓу етикетите, обично 3 mm.

Поделете ја должината на лентата со висината на етикетата зголемена за висината на просторот и добијте точна пресметка колку етикети може да се испечатат со една лента.

Пример

Димензијата на етикетата е 50x33mm со растојание од 3 mm помеѓу етикетите, а за оваа димензија на етикетата е употребена лента долга 450m.

Пресметка: 450 m (должина на лента): 0,036 m (висина на етикетата претворена во метри и зголемена со растојание) = 12 500 етикети.

Од што зависи цената на етикетата?

Цената на етикетата зависи од;

димензии на етикетата

видови материјали и лепила и

нарачана количина.

Кои се најчестите димензии на етикетите?

Најчестите големини на етикетите за широка промена се (ширина x висина): 30x18 mm, 36x23 mm, 40x21 mm, 40x25 mm, 50x25 mm, 50x33 mm, 62x42 mm, 70x30 mm, 70x40 mm, 70x10,00 mm, 70x20 mm, 70x40 mm, 100x72 mm, 100x100 mm, 105x148 mm.

Се разбира, димензиите на етикетите можете да ги приспособите на вашите потреби. Контактирајте не за да видите кои од нив најдобро функционираат за вас.

Какви бои на панделки има?

Стандардна и најчесто користена боја на термички пренос на лента е црна, а други бои се достапни на барање.

Други достапни бои се: црвена, сина, зелена, бела, златна, сребрена и слично.

За повеќе информации за боите на панделките, контактирајте не, со задоволство ќе ви помогнеме.

Кои се стандардните должини на ленти?

Стандардна должина на лента за десктоп печатачи е 74 m, а за индустриски печатачи 300, 360, 450, 500 и 600 m.

Димензија и резолуција на етикетата

Димензијата или големината на етикетата се одредуваат според производот или местото на апликација.

Ако треба да испечатите мала етикета или содржи голема количина текст што бара мали фонтови или графички знаци, препорачливо е да користите печатач со највисока можна резолуција за печатење (300 dpi или 600 dpi) и висококвалитетна лента во текст , баркод или графика читлива.

Кои се стандардните ширини на ленти?

За десктоп печатачите, стандардните ширини на ленти се: 33 mm, 57 mm, 64 mm, 84 mm и 110 mm.

За индустриски печатачи, стандардните ширини на ленти се: 40 mm, 50 mm, 55 mm, 60 mm, 64 mm, 76 mm, 80 mm, 83 mm, 90 mm, 100 mm, 102 mm, 110 mm, 131 mm, 154 mm, 156 mm, 170 mm, 220 mm.

Што е термо континуирана ролна?

Термо континуирана ролна е медиум на кој се печатат податоци заради издавање: фактури, испратници, потврди, казни за паркирање на терен.

Термо континуираните ролни, како и директните термички етикети имаат хемиски обработена подлога која е чувствителна на топлина и не е потребна лента за нивно печатење.

Изборот на димензиите и дебелината на материјалот зависи од уредот за печатење и од апликацијата за која е наменет. Покрај печатење еднократни документи, сертификати и слично, можно е користење на специјален термички материјал за долгорочно архивирање на документацијата во период од 10 години.

Континуираните ролни за термо додавање спаѓаат во иста група материјали, но можат да се користат на различни уреди како што се: ПОС каси, калкулатори со можност за печатење, банкомати, редомати или паркинг уреди и слично.

Општи прашања за технологијата на баркодови

Како и каде да ставите баркод на етикетата?

Баркодот се става на етикетата на јасно и видливо место и најчесто во насока на печатење на етикетата.

Позицијата на бар-кодот е исто така многу важна и секогаш треба да се внимава да се овозможи растојание од 2-3 mm помеѓу работ на бар-кодот и работ на етикетата или помеѓу работ на бар-кодот и текстот на етикетата.

Како можам да го проверам квалитетот на испечатениот бар-код?

Проверката на квалитетот на испечатениот баркод е постапка во која симболите во баркодот се анализираат за да се утврди дали ги исполнуваат наведените спецификации и отстапувања од идеалните димензии.
Верификацијата може да биде дел од процесот на контрола на квалитетот.

Постојат неколку различни уреди за верификација, наречени проверувачи на баркод. Тие можат да бидат рачни или вградени во печатачот. При печатење на баркодови, верификаторот го чита секој баркод и во случај на печатење на баркод со слаб квалитет, процесот на печатење се прекинува.
Во Хрватска, квалитетот на испечатениот баркод може да се провери од страна на GS1 Croatia Automatic Identification Association.

Што се внатрешни бар-кодови и каде се користат?

Внатрешните баркодови се шифри кои се користат за обележување во магацини, за означување на основни средства, документација и слично.

Тие се слични на кодовите на артиклите во постоечкиот систем EAN, но се разликуваат од баркодовите што се користат во продавниците за етикетирање на производите (EAN13). Овие кодови се само за внатрешна употреба и не се користат од други продавачи.

Каде можам да најдам информации за баркодовите, видовите, спецификациите и употребата?

Повеќето информации за бар-кодот можете да најдете на веб-страницата на GS1 Croatia

How to video

Можете да ги гледате сите видеа на нашиот канал на YouTube. Ако ве интересира видео во врска со одреден производ, можете да го најдете на дното на страницата за производот.

Видео материјали

Прашајте стручно лице

Имате прашања или ви треба совет? Јавете ни се, сакаме да ви помогнеме.

Поставете прашање

Сервис

Брза дијагностика и доверливо сервисирање благодарение на долгогодишното искуство и достапноста на резервни делови во нашиот магацин.

Дознај повеќе

Политика за колачиња

Со цел оваа веб-страница да функционира правилно и да го подобриме вашето корисничко искуство, ние користиме колачиња. Пронајдете повеќе информации во нашите Политика за колачиња.

Изберете колачиња на страната

Овозможете или оневозможете употреба на функционалните и / или рекламните колачиња опишани подолу од веб-страницата:

Поставки Прифаќам се Во ред!