Новости

Како да изберете читач на баркодови?

Ни требаат читачи на баркод за да ги читаат податоците од баркодот. Дали резултатите од читањето прецизно и точно се читаат податоци? Ако изберете читач на баркод за деловни цели, треба да ја проучите не само технологијата што читачот на баркодови ја користи за читање, туку и како таа технологија ќе му служи на вашиот бизнис.

Ајде да погледнеме подетално како да ги намалите вашите избори и да го олесниме одлучувањето за читач на баркодови што ги задоволува вашите специфични потреби.

Што е читач на баркод?

Читачот на баркод работи како и секој друг влезен уред и испраќа податоци до вашиот компјутер преку кабел или жица. Повеќето понови скенери користат USB конекција за брзо и лесно поврзување и пренос на податоци. Цените на читачот на баркод може да се движат од помалку од осумдесет до неколку илјади евра, во зависност од употребата и технологијата на читачот на баркодови. Ако сакате да го изберете вистинскиот читач на баркодови, важно е да запомните дека постојат два различни типа на оптика или технологија за баркодови кои можат да читаат 2 типа баркодови.

1D или 2D баркод

Читачот на баркод што ќе го изберете мора да ги задоволува потребите за читање на бар-кодот. Кои видови баркодови треба да ги прочитате? Тие обично се поделени во две категории - 1D или линеарен баркод (како традиционалниот код EAN-13) или 2D баркод кој може да содржи значително поголеми количини на податоци, и вклучува познати баркодови како што се QR или Data Matrix баркодови. За 2D баркодови е потребен читач на баркодови базиран на технологијата „imager“, додека 1D кодовите може да се читаат со сликар или ласерски читач на баркодови. Ако најчесто ги читате баркодовите EAN-13, доволен е ласерски читач на баркодови или линеарен читач на баркодови. Ако најчесто читате 2D кодови или планирате да ги читате во иднина, ќе ви треба технологија „imager“.

Технологија

Ласерскиот читач на баркодови е идеален за управување со залихи или за читање бар-кодови на тешко достапни производи на високите полици во магацините. Историски гледано, ласерското читање бар-код е подобро од технологијата за сликање, но најновата технологија за сликање значително ја намали таа предност. 2D „слики“ имаат одлични способности за повеќенасочно читање, што ги прави овие уреди подобри за читање под различни агли (операции за складирање и операции за собирање/пакување). Скенерите со „проширен опсег“ на Zebra, исто така, решително се борат со поголеми растојанија, на пр., кога читаат етикети за позиции во магацини на високо место.

Жични или безжични читачи на баркодови

Во зависност од типот на врската, читателите можат да бидат жичени или безжични. Жичните читачи на баркодови се погодни за продавници и шалтерски работи, а безжичните читачи се најдобри за употреба во магацин или покрај производните линии каде што кабелот може да го ограничи движењето. Безжичните читачи на баркодови се најдобриот избор за читање тешки и големи предмети кои тешко се пренесуваат.

Користете

Ласерските баркод читачи се многу погодни за читање во неподвижни средини и поради можноста за далечинско читање, на пр. во магацини и производствени капацитети. Меѓутоа, доколку се користи во тешки услови, на отворено, во многу топли или многу ладни услови, читачот на баркодови „imager“ е вообичаен избор за подобра издржливост и издржливост. За тешки работни услови, Zebra нуди читачи на баркодови од серијата 3600. Тие имаат заштита од прашина и влага во складиштето или на отворено. Тие се поцврсти во споредба со класичните, кои генерално се наменети за употреба во трговијата, но во исто време се во повисок ценовен опсег.

Близина или оддалеченост - колку блиску ќе читате?

Исто така, ќе треба да одлучите на кое растојание сакате да ги читате бар-кодовите. Читачите на баркод имаат ограничено растојание за читање од вградената оптика. Може да се движи од неколку инчи до неколку стапки за читачи на баркод со долг дострел. Во исто време, ќе треба да земете во предвид неколку фактори кои ќе влијаат на читањето - растојанието за читање, видот на симболиката или типот на бар-кодот и големината на бар-кодот за да ја донесете најоптималната одлука.

Прашајте стручно лице

Имате прашања или ви треба совет? Јавете ни се, сакаме да ви помогнеме.

Поставете прашање

Прашајте стручно лице

Имате прашања или ви треба совет? Јавете ни се, сакаме да ви помогнеме.

Поставете прашање

Политика за колачиња

Со цел оваа веб-страница да функционира правилно и да го подобриме вашето корисничко искуство, ние користиме колачиња. Пронајдете повеќе информации во нашите Политика за колачиња.

Изберете колачиња на страната

Овозможете или оневозможете употреба на функционалните и / или рекламните колачиња опишани подолу од веб-страницата:

Поставки Прифаќам се Во ред!