Новости

Како да изберете пренослив терминал?

Како што производителите се прилагодуваат на новите технологии и одговараат на барањата и потребите на пазарот и клиентите, преносливите терминали се развиваат и подобруваат. Изборот на пренослив терминал и конфигурација што ги задоволува вашите специфични потреби треба да биде крајната цел во процесот на донесување одлуки. Во овој краток водич, ги опишавме карактеристиките и функционалностите на преносливите терминали и се надеваме дека ќе ви помогнеме да ја донесете конечната одлука.

Во кој простор ќе го користите преносливиот терминал?
За оптимално управување со складиштето, ќе ви треба мобилен компјутер кој може да се справи со секоја сложена ситуација во складиштето. IP сертификат 67 или 68 за максимална заштита од прашина и вода. За уреди кои не се дизајнирани да работат во ладни средини, кондензацијата може да предизвика корозија, краток спој или дефект на уредот. Бидејќи батериите не можат да обезбедат енергија кога температурите се под критичното ниво, уредите што не се дизајнирани да работат во фрижидери стануваат несигурни. Тесно поврзана со IP заштитата е робусноста на терминалот и колку падови на земја може да издржи уредот. Ако имате бетонски подови, без сомнение ви треба терминал кој може да издржи 50 или повеќе падови на тврда површина од висина од најмалку 1,8 метри.

Каков тип на баркод ќе скенирате?
Не сите преносливи терминали имаат вграден 2D скенер за баркодови, но сите преносни терминали кои можат да скенираат 2D бар-кодови можат да скенираат и 1D бар-кодови, што не е случај. Затоа, кога планирате да купите пренослив терминал, добро е однапред да знаете какви баркодови ќе треба да скенирате, 1D или 2D.

Од кое растојание ќе ги скенирате баркодовите?
Дали ќе ги скенирате баркодовите од кратко растојание или ќе речете од виљушкар?
Ова е исто така многу важно прашање што треба да си го поставите. Ако скенираните ставки не се во непосредна близина на уредот (на пр. скенирање етикета на горната полица на решетката за складирање), потребен ви е пренослив терминал кој има вграден мотор за скенирање што може да чита податоци од баркодови од поголема далечина . Моделот на баркод скенер "Long Range" или "Extended Range" на Zebra TC8300 може да чита баркодови од далечина од 12 метри.

Каква тастатура ви треба?
Во зависност од софтверот за управување со складиштето, треба да го земете предвид видот и количината на податоци што сакате да ги внесете. Достапен е модел на тастатура: нумерички и алфанумерички (често со тастатура QWERTY), и двата со дополнителни функционални копчиња. На вработените кои работат со ракавици речиси сигурно им се потребни нумерички тастатури бидејќи уредот има помал број на копчиња кои се уште поголеми. Некои преносливи терминали имаат и специјални тастатури за различни терминални емулации.

Кој оперативен систем ќе го изберете?
Сите компјутерски уреди имаат оперативен систем кој служи како софтверска рамка за сите други програми и апликации. Оперативниот систем е одговорен за комуникација помеѓу хардверот и софтверот. Кој оперативен систем ќе го изберете зависи од вашата апликација. Тековната верзија на Windows за преносни терминали е Windows Embedded Handheld (WEH), кој е исто така најфлексибилен ОС за извршување на апликации. Иако Windows Mobile и Windows CE се при крај на својот животен циклус, и двата се уште се во продажба и се поддржани на нови уреди. Windows Embedded Compact (Win CE) е најсоодветен оперативен систем доколку вашата компанија има развиено свои програми и сака да користи само минимални системски ресурси. Android OS, кој е во сопственост на Google, се повеќе го зголемува својот удел на пазарот. Неговата главна предност е можноста за индивидуализација, прилагодување и само корисничко искуство.

Која безжична врска да изберете, WLAN или 4G?
Иако секој пренослив терминал може да складира податоци локално во својата меморија, повеќето компании ќе сакаат да ги синхронизираат податоците во реално време, односно да имаат онлајн апликација. Способноста за собирање, прегледување и ажурирање информации во реално време овозможува побрз и поефикасен бизнис. Постојат неколку начини на кои уредот може да комуницира безжично: WLAN, 4G, Bluetooth, RFID. WLAN е една од најчестите безжични конекции која е најдобра за внатрешна, канцелариска и магацинска употреба. Ако вашите вработени треба да работат на терен надвор од канцеларијата, ќе им треба можност за мобилен интернет 4G. Доколку сакате да поврзете печатач за етикети Zebra ZQ620 со пренослив терминал, Bluetooth конекцијата е најдоброто решение бидејќи не бара мрежен жетвар и работи на растојание од околу 30 метри.

Локален сервис за добавувачи, гаранција и поддршка
Купувањето пренослив терминал од локален претставник и овластен сервисер ќе биде корисно доколку ви треба најмал совет, од поставки на скенер за баркод до побрза и поевтина услуга.

Дали имате дополнителни прашања во врска со изборот на пренослив терминал за вашата компанија? Пишете ни порака или јавете ни се и закажете бесплатна консултација.

Прашајте стручно лице

Имате прашања или ви треба совет? Јавете ни се, сакаме да ви помогнеме.

Поставете прашање

Прашајте стручно лице

Имате прашања или ви треба совет? Јавете ни се, сакаме да ви помогнеме.

Поставете прашање

Политика за колачиња

Со цел оваа веб-страница да функционира правилно и да го подобриме вашето корисничко искуство, ние користиме колачиња. Пронајдете повеќе информации во нашите Политика за колачиња.

Изберете колачиња на страната

Овозможете или оневозможете употреба на функционалните и / или рекламните колачиња опишани подолу од веб-страницата:

Поставки Прифаќам се Во ред!